Editoriale

Biblii pe străzile bombardate ale Ucrainei

The New York Times a relatat recent despre o situație oarecum inedită pe străzile bombardate din estul Ucrainei. Este povestea din spatele unor Biblii care sunt oferite precum pâinea caldă și care oferă suportul necesar unor oameni a căror viață a fost distrusă de ura înveșmântată în culori politice.

resizedimage

Într-o dimineață geroasă, un grup de misionari de orientare evanghelică, îngrămădiți într-un microbuz Volkswagen, se grăbeau pentru a se întâlni cu săraci și vârstnici adunați pe marginea unui drum. Aceștia din urmă au primit pâini și Biblii. „Iisus vrea pace!”, este mesajul sub emblema căruia se derulează întreaga „operațiune”.

La un moment dat, un pastor, Evgheni Medvedev, le-a solicitat celor prezenți să se roage împreună. Tocmai când rostea Rugăciunea Domnească, ecoul unor explozii puternice s-a făcut auzit în oraș. „Scapă-ne de rău”, a spus el, terminând cu un „amin”, însoțit de zgomotul unei alte explozii auzite în depărtare.

„Atac” împotriva urii

Maryinka, unul dintre orașele ucrainene distruse de conflict, s-a transformat nu doar într-un câmp de luptă, ci și într-un „front” pentru salvarea sufletelor. În timp ce forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia se confruntă pe străzile aproape pustii ale orașului (în ciuda acordului de încetare a focului), mai multe grupuri evanghelice bine organizate și coordonate au propria lor campanie, încercând să contracareze ostilitatea și ura din viața cotidiană a orașului.

Maryinka se află în ceea ce ucrainenii numesc „zona gri”, situată între sau aproape de pozițiile ocupate de trupele guvernamentale și rebeli. În timp ce aproape toată lumea din estul Ucrainei a suferit în cei aproape doi ani de război, locuitorii din aceste zone au fost expuși unor suferințe mult mai grele. La fel ca multe orașe de-a lungul liniei de confruntare dintre rebeli și forțele ucrainene, Maryinka este un oraș fără gaze naturale sau apă caldă, pentru că este prea periculos pentru reparatorii rețelelor să intervină în locurile avariate.

Citește și:  Comisarii europeni nu cred „în rădăcinile creștine ale Europei”

„Pericol!” Vin evanghelicii!

Unele culte protestante au rădăcini istorice adânci în Ucraina, în timp ce altele mai noi s-au răspândit după destrămarea Uniunii Sovietice, făcând concurență Bisericii Ortodoxe. De aici derivă și acuzațiile din partea unor oficiali ai bisericii majoritare, care invocă faptul că acești misionari „amestecă ajutorul umanitar cu prozelitismul”.

O biserică din orașul Slovyansk a deschis o școală specială pentru a instrui misionari care doresc să acționeze în zone de conflict. Până în prezent, aproximativ 75 de persoane au finalizat cursul derulat pe perioada unei luni de zile. Este exact orașul din care evanghelicii au fost alungați în momentul în care a fost ocupat de rebelii proruși, care i-au arestat pe mulți dintre misionari. În scurt timp, aceștia au revenit, în condițiile în care s-a schimbat și administrația orașului.

Pastorul care îi coordonează pe misionari a reușit să înfiripe o biserică cu 70 de persoane, cu un cor și diverse servicii oferite, precum furnizarea de lemn de foc. Nu toată lumea este fericită, reacțiile acide venind la pachet cu schimbarea orientării religioase a unora dintre cei care au beneficiat de ajutorul evanghelicilor.

Într-un interviu, preotul ortodox Sergi Geiko și-a exprimat dezaprobarea față de prezența evanghelicilor, pe motiv că aceștia „ademenesc cu recompense materiale, cum ar fi produse alimentare sau pâine”. Cei incriminați resping acuzațiile. „Când a fost pe pământ, Iisus i-a hrănit pe oameni, iar aceștia L-au urmat”, a replicat unul dintre misionari. Iar oamenii devin mai receptivi față de religie în perioadă de război, fiindcă „atunci când simt frica, oamenii sunt deschiși față de Dumnezeu”. Mai mult, „acesta nu este doar un război politic, ci un război spiritual”, a continuat preotul. „Aceasta este o cruciadă. Occidentul îi ajută.” Răspunsul liderului neoprotestant nu a întârziat: „El crede că suntem concurenți și că oamenii din Maryinka sunt proprietatea lui.”

Citește și:  Cum se bucură diavolii de cei care mor nepocăiți

Nu ar fi pentru prima oară când această situație conflictuală cu substrat religios apare în zone în care anumite biserici s-au deprins cu obiceiul de a fi considerate biserici de stat. Acestei atitudini i se adaugă și tendința mai mult decât evidentă de a acuza Occidentul ca fiind autorul nedeclarat al tuturor relelor posibile. Se conturează astfel o formă de rezistență artificială la posibile soluții care le-ar putea oferi cetățenilor speranța unei zile de mâine ceva mai bune.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − = 24

Close