Stiri externe

Austria interzice vălul islamic

Guvernul austriac a anunţat luni că intenţionează să interzică portul vălului islamic integral în locurile publice, măsură care se înscrie într-un plan al coaliţiei centriste aflate la putere de relansare a politicii sale în faţa ascensiunii extremei drepte, din care face parte şi prevenirea acţiunilor teroriste, relatează AFP, notează agerpres.ro.

“Vălul integral va fi interzis în spaţiul public’, a declarat cancelarul social-democrat (SPO) Christian Kern în cursul prezentării planului de acţiune pregătit împreună cu aliatul său conservator OVP care acoperă numeroase domenii, de la reforma pieţei muncii până la securitate.

“Noi aderăm în principiu la o societate deschisă, ceea ce presupune o comunicaţie deschisă’, continuă coaliţia. Această interzicere a vălului integral (burqa, niqab), deja în vigoare în Franţa, Belgia, Bulgaria şi în unele regiuni elveţiene, ar putea fi însoţită de o dezbatere asupra portului vălului în funcţia publică.

Guvernul austriac doreşte, de fapt, după consultări cu comunităţile religioase, să propună o “lege a neutralităţii”, a indicat cancelarul, citând posturile de magistraţi, poliţişti şi militari.

Această lege nu va avea în obiectiv în mod special înlăturarea vălului islamic “pentru a nu da celor 600.000 de musulmani aflaţi în Austria sentimentul că ei nu fac parte din societatea noastră”, a adăugat Kern.

Ministrul austriac al afacerilor externe, Sebastian Kurz, suscitase controverse la începutul anului când a propus o lege care interzicea în special portul vălului într-o funcţie publică.

Sub presiunea numeroaselor critici interne, coaliţia între SPO şi OVP, aflată la putere din 2007, încearcă să se relanseze – de la sosirea în funcţia de cancelar a lui Christian Kern, în primăvara anului 2016 – în timp ce numeroşi observatori pronostichează organizarea alegerilor legislative anticipate faţă de termenul prevăzut, 2018.

FPO – formaţiune de extremă dreaptă – este considerată de regulă favorită în intenţiile de vot ale electoratului.

Noul program de lucru al coaliţiei pune accentul în special pe securitate şi pe integrarea imigranţilor. El prevede astfel posibilitatea de a plasa sub supraveghere electronică jihadiştii care se întorc din Siria şi Irak, precum şi obligaţia refugiaţilor şi solicitanţilor de azil de a semna un “contract de integrare” pentru un an.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − 47 =

Close