Stiri externe

Armata israeliană confirmă: Israelul a furnizat arme ușoare rebelilor din Siria

Armata israeliană confirmă: Israelul a furnizat arme ușoare rebelilor din Siria

Bashar Assad afirmă că Israelul a furnizat arme grupurilor teroriste, iar forțele sale au confiscat în mod regulat arme și muniție cu inscripții în ebraică.

Armata israeliană a recunoscut pentru prima dată că a oferit rebelilor din Siria în Golan Heights sume mari de bani, arme și muniții.
Deși Forțele Armate Israeliene susțin că nu a intervenit în războiul civil din Siria, au confirmat luni că, în cadrul operațiunii Good Neighbor (Vecinul cel Bun), Israel a furnizat în mod regulat rebelilor sirieni arme ușoare și muniție pentru a se apăra de atacuri și o substanțială suma de numerar pentru a cumpăra arme.

Prin operațiunea Good Neighbor, lansată în 2016, armata israeliană a furnizat peste 1524 de tone de alimente, 250 de tone de haine, 947 520 de litri de combustibil, 21 de generatoare, 24.900 de containere de echipament medical și medicină.
Rapoartele au apărut prima dată când Israelul a furnizat arme și bani grupurilor rebele în urmă cu câțiva ani, regimul lui Bashar Assad afirmând că Israelul oferea arme grupurilor teroriste, iar forțele sale au confiscat în mod regulat arme și muniții cu inscripții în ebraică.
Potrivit rapoartelor, Israelul a armat cel puțin șapte grupări rebele în Golan Heights (Înălțimile Golan) din Siria, inclusiv grupului rebel Fursan al-Joulan, care a avut în jur de 400 de luptători și căruia i se dădusera aproximativ 5.000 dolari pe lună.
„Israelul stătea lângă noi în mod eroic”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Moatasem al-Golani, în The Wall Street Journal într-un raport din ianuarie 2017. „N-am fi supraviețuit fără ajutorul Israelului”.

Armata crede că decizia de a furniza armament și bani grupurilor rebele de-a lungul graniței cu Golan Heights din Israel a fost corectă.
Obiectivul Israelului de a furniza arme și fonduri grupurilor rebele în întreaga operațiune Bună Vecinătate, care s-au oprit odată ce regimul Assad a reluat controlul asupra Heights din Golan în iulie, a fost acela de a menține trupele apartinând Hezbollah și Iran departe de Golan Heights.
Armata siriană, sprijinită de forța aeriană rusă și militanții șiiți, au recapturat teritorii mari și se crede că dețin peste 70% din țara sfâșiată de război.
În timp ce trupele siriene au fost din nou deplasate la granița cu Israelul, pentru a preveni o escaladare între cele două țări inamice, poliția militară rusă a fost trimisă de-a lungul graniței Golan Heights împreună cu Forțele ONU.
Israelul a avertizat împotriva instaurării Iranului în Siria și a subliniat de multe ori că solul sirian nu poate servi drept bază de operare din partea Iranului și că țara sfâșiată de război nu poate fi o stație de cale ferată pentru contrabanda Hezbollah în Liban.
În timp ce armata israeliană desfășura operațiuni împotriva unor ținte iraniene în Siria de câțiva ani, amploarea a devenit publică numai după ce un aparat al Forțelor Aeriene israeliene F-16, care participase la raiduri, a fost doborât de apărarea aeriană din Siria în februarie.
Anul trecut, fostul șef al Forțelor Aeriene Israeliene, generalul-șef. (res.) Amir Eshel a declarat că IAF a efectuat 100 de zboruri în Siria în ultimii cinci ani.
Armata a anunțat, luni, că în ultimul an și jumătate, Israelul a efectuat 202 lovituri împotriva țintelor iraniene și Hezbollah din Siria.

Armata Israeliană a forțat publicația Jerusalem Post să elimine raportul său exploziv asupra armatei israeliene care dă arme rebelilor sirieni, a confirmat redactorul director al ziarului RT.

„Ni s-a spus de către cenzorul militar al armatei să înlăture acea parte a povestirii„, a declarat David Brinn, redactorul sef al postului Jerusalem Post la RT, când a răspuns la o cerere de comentarii. Raportul, „Armata Israeliană confirmă: Israelul a furnizat arme ușoare rebelilor sirieni”, care a susținut că militarii israelieni au recunoscut pentru prima dată că a furnizat militanților sirieni bani, arme și muniții, a fost eliminat la doar câteva ore după ce a fost publicat, fără nici o explicație.

Potrivit lui Brinn, povestea a fost eliminată „din motive de securitate evident”. Armata Israeliană a declarat pentru RT că nu va comenta această problemă.

ortodoxinfo.ro

Loading...
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 75 =

Close
<