SondajeStiri externe

Americanii rămân religioși, dar nesiguri pe Biblie

O mare parte a americanilor cred că Biblia este o carte cu multe povești și istorii, aceștia depășindu-i numeric pe cei care cred că este Cuvântul lui Dumnezeu, conform unui sondaj Gallup dat publicităţii recent. Mai puţin de o treime dintre creștinii americani cred că Biblia trebuie citită literal.

„În ultimele trei decenii, viziunea americanilor referitoare la Biblie ca fiind Cuvântul literal al lui Dumnezeu a intrat în declin, în timp ce opinia conform căreia Biblia este o colecţie de fabule, mituri și istorii create de mintea umană este în creștere”, a spus Gallup în urma sondajului efectuat pe 1.011 adulţi americani, conform The Christian Post.

Dintre cei chestionaţi, mai puţin de unul din patru, adică 24%, a afirmat că Biblia este „Cuvântul lui Dumnezeu și trebuie luat literal, cuvânt cu cuvânt”. Prin contrast, un procent aproape similar, de 26%, consideră că Biblia este „o carte de fabule, legende, istorii și precepte morale înregistrate de om”. În timp ce alţi 47% dintre americani cred că Biblia este „inspirată de Dumnezeu, dar nu trebuie totul citit în mod literal”, Gallup a spus că este pentru prima dată în observaţiile sale de patru decenii când convingerea în literalismul biblic nu a depășit scepticismul biblic.

Convingerea că Biblia este Cuvântul literal al lui Dumnezeu este cea mai scăzută în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani (doar 12% susţin o astfel de percepţie) și mai ridicată pe segmentul de vârstă 50-64 de ani (31%). Absolvenţii de facultăţi au cea mai mică probabilitate de a citi Biblia în mod literal, comparativ cu absolvenţii de colegiu.

Citește și:  Germania interzice circumcizia bazată pe motive religioase

„Americanii din toate grupele de vârstă acceptă încă într-o măsură mare că Biblia este un document sfânt, însă majoritatea diminuează rolul direct al lui Dumnezeu în scrierea ei. Aceasta ar putea însemna că oamenii sunt mai dispuși decât în ​​trecut să pună sub semnul întrebării dacă Dumnezeu a scris Biblia”, a comentat Gallup.

„Și acest lucru, la rândul său, poate avea consecinţe în privinţa modului în care americanii privesc unele probleme morale”, a adăugat instituţia de sondare. Această schimbare poate să fie observată „în acceptarea tot mai largă de către public a unei varietăţi de comportamente care cândva erau respinse din perspectivă creștină, de la căsătoria homosexuală și sexul premarital până la nașterile în afara căsătoriei și sinuciderea asistată de medic”.

Un sondaj din 2011 realizat de Gallup arăta o situaţie mai bună în privinţa atitudinii faţă de Biblie. Atunci, 30% dintre americani considerau Biblia a fi Cuvântul lui Dumnezeu care trebuie interpretat literal. Alţi 49% afirmau că Biblia este inspirată, dar nu tot ceea ce este scris în ea trebuie luat literal și doar 17% aveau convingerea că Biblia este o carte de fabule și legende. Varianta susţinută de cei 49% are cel mai larg sprijin și este și cea mai constantă, conform sondajelor Gallup realizate din 1977 încoace. Catolicii sunt de partea acestei poziţii în proporţie de 65%, iar protestanţii în proporţie de 46%.

Citește și:  Benny Gantz va fi ministrul Apărării în Israel

Dintre cei care deţin cel puţin diploma de liceu, 46% consideră că Biblia trebuie luată cuvânt cu cuvânt, în timp ce doar 16% dintre cei cu diplomă universitară cred în acest lucru. Aceste rezultate erau în scădere deja faţă de nivelul maxim atins între anii 1980 și 1984, atunci când 40% dintre americani declarau că interpretează Biblia in mod literal.

Aceste date statistice trebuie corelate și cu informaţiile furnizate de LifeWay Research, care a efectuat în acest an un studiu naţional despre Biblie și a constatat că numai 20% dintre americani au citit Biblia în întregime, deși majoritatea afirmă că au sentimente pozitive faţă de aceasta.

Sondajul a indicat faptul că 10% dintre respondenţi nu au citit deloc Biblia. Alţi 13% au citit doar câteva propoziţii, în timp ce 30 de procente au parcurs mai multe pasaje sau relatări biblice. Doar 15% susţin că au citit cel puţin jumătate din Biblie, 12% au parcurs-o aproape integral și numai 20% au finalizat-o. Totuși, mai mult de jumătate dintre respondenţi (52%) au nominalizat Biblia ca fiind „o sursă bună de moralitate”.

„Majoritatea americanilor nu cunosc relatările Bibliei la prima mână, pur și simplu fiindcă nu le citesc”,  a declarat Scott McConnell, director executiv al LifeWay Research. „Chiar și în rândul participanţilor activi la închinare mai puţin de jumătate citesc Biblia zilnic. Singura ocazie în care majoritatea americanilor vin în contact cu relatările biblice este atunci când acestea sunt lecturate de altcineva.”

semneletimpului.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =

Close