Stiri externe

Actorul Stephen Fry se confruntă cu acuzaţii de BLASFEMIE după comentarii controversate legate de Dumnezeu şi religie

Poliţia din Republica Irlanda a lansat o anchetă după ce un telespectator a susţinut că replicile lui Stephen Fry din cadrul unui show televizat au fost blasfemice, informează Mediafax.

Mandatory Credit: Photo by Jim Smeal/BEI/Shutterstock (6825267f)
Stephen Fry
Hugh Laurie honored with star on The Hollywood Walk of Fame, Los Angeles, USA – 25 Oct 2016

Acum poliţiştii încearcă să determine dacă actorul britanic a săvârşit o infracţiune în temeiul Legii privind defăimarea atunci când a apărut la postul de televiziune RTE, în 2015, în cadrul unei emisiuni televizate.

În cadrul emisiunii difuzate de televiziunea menţionată, Fry a întrebat de ce ”ar trebui să respecte un zeu capricios, prost şi rău intenţionat care a creat o lume plină de nedreptate”.

Mai târziu, actorul a spus că nu a fost ”jignitor la nicio religie în mod special”.

Fiind invitat al emisiunii The Meaning of Life/ Sensul vieţii, găzduită de Gay Byrne, în februarie, 2015, Fry a fost întrebat ce i-ar spune lui Dumnezeu dacă ar ajunge la porţile Raiului.

Actorul a răspuns: “Cum îndrăzneşti să creezi o lume în care există atâta mizerie? Nu este vina noastră? Nu este corect. Este pur şi simplu diabolic. De ce ar trebui să respect un zeu capricios, prost şi rău intenţionat care a creat o lume plină de nedreptate şi durere?”.

El a continuat spunând că zeii greci ”nu se reprezentau ca fiind a toate văzători, atotştiutori sau buni”, adăugând că ”Zeul care a creat acest univers, dacă a fost creat de Dumnezeu, este destul de clar un maniac, un maniac absolut, total egoist”.

Publicaţia The Irish Independent  a anunţat că o persoană din public a depus o plângere la poliţie, în aceeaşi lună în care s-a desfăşurat emisiunea. Recent, omul a fost contactat de un detectiv pentru a-l informa că plângerea sa va fi investigată.

Persoana respectivă a spus că, personal nu a fost ofensată, dar a crezut că comentariile lui Fry sunt calificate drept blasfemie în temeiul legii, fapt ce poate fi penalizat cu o amendă maximă de 25,000 euro (£22,000).

Legea interzice oamenilor să publice sau să rostească “vorbe abuzive sau insultătoare în legătură cu chestiunile considerate sacre de orice religie, provocând astfel revoltă între un număr semnificativ de adepţi ai acelei religii”.

Vorbind cu cei de la BBC, în 2015, Fry a mărturisit că a fost ”absolut şocat” de unele reacţii din social media referitoare la ceea ce a spus în emisiune.

“Nu cred că am menţionat vreo religie anume şi cu siguranţă nu am intenţionat aşa ceva. Ştiu sigur că nu am spus nimic ofensator faţă de vreo religie în mod special”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru BBC: ”Nu comentăn o investigaţie care este în curs de desfăşurare”.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 + = 77

Close