Stiri externe

ACT ISTORIC: pentru prima data, evreii semneaza o Proclamatie, prin care apreciaza valoarea Crestinismului

Pentru prima dată de cand Conciliul Vatican II a schimbat viziunile creștine despre iudaism și poporul evreu, în urmă cu 50 de ani, un grup de rabini a emis o declarație publică, in care pledeaza pentru parteneriat cu creștinii și este apreciata valoarea religioasă a Creștinismului relateaza lonews.ro

papa la zidul plangerii din ierusalim 2014
Publicat în data de 3 decembrie, de catre Centrul de Cooperare si Intelegere Evreiască-Creștină (CJCUC) din Israel, documentul intitulat “Sa facem voia Tatălui nostru din Ceruri: catre un parteneriat între evrei și creștini”, a fost semnat de peste 25 de rabini ortodocși proeminenti din Israel, Statele Unite ale Americii și Europa, informeaza in premiera Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®, citand un raport in limba engleza prezentat in ultimele ore la radioul Vaticanului.

Documentul solicită o cooperare între evrei și creștini, ca abordare a provocărilor morale și religioase ale timpurilor noastre. Autorii Proclamatiei ii invita pe rabinii ortodocși si pe colegii lor să se alăture în semnarea declarației.
“Importanța reală a acestei declarații rabinice ortodoxe, este faptul că presupune parteneriat fratern între liderii religioși evrei și creștini, recunoscând în același timp statutul teologic pozitiv al credinței creștine. Evreii și creștinii trebuie să se afle in fruntea predarii valorilor morale fundamentale în lume”, a spus rabinul Shlomo Riskin, unul dintre inițiatorii declarației, fondator al CJCUC, membru al Rabinatului Israelian și Rabin șef al Efratei.

Citește și:  IRAN: Crestini biciuiti pentru ca s-au impartasit cu vin la cina Domnului

Deși nu este un răspuns direct la “Nostra Aetate” din 1965, a Bisericii, “Sa facem voia Tatălui nostru din Ceruri” a fost în mod clar influențat de noua afirmare a Creștinismului privind veșnicia Testamentului evreiesc și respectul pe care liderii creștini l-au demonstrat fata de Iudaism și evrei, in dialogurile contemporane și întâlnirile religioase.

Declarația citează opiniile tradiționale ale autorităților rabinice din trecut, pentru a justifica parteneriatul cu creștinii și aprecierea religioasă a Creștinismului.
“Noi înțelegem că există o latura în Iudaismul traditional, care vede Creștinismul ca parte a planului Legământului lui Dumnezeu cu omenirea, ca extensie a Iudaismului, care a fost voia lui Dumnezeu”, a spus rabinul Irving Greenberg, cel mai probabil teologul cel mai activ în dialogul iudeo-creștin.

Un alt inițiator al declarației, este Rabinul Ierusalimului, David Rosen, director International al Afacerilor Interreligioase al Comitetului Evreiesc American, care a adaugat:
“Trebuie să lucrăm împreună, pentru a face față provocărilor noastre comune: asaltul secularismului radical, al extremismului religios și al relativismului moral, asupra patrimoniului și demnitatii omenirii”.
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =

Close