Stiri externe

ABUZURI LEGALE ÎN AFRICA: VIOLUL, PARTE DIN SALARIU

La nici un secol distanță de crimele oribile care au purtat amprenta ideologiilor extremiste, este greu de crezut că se pot repeta scene care ar fi trebuit să rămână doar în cărțile de istorie. Nu doar Siria ne rezervă acest gen de surprize. O nouă țară a intrat în atenția ONU prin faptele reprobabile pe care chiar soldații guvernamentali le produc.

descărcare

„Copii arși de vii. Deținuți lăsați să se sufoce în containere de transport închise. Bărbați atârnți de copaci sau tăiați în bucăți”, comentează Foreign Policy pe marginea raportului ONU privind situația drepturilor omului în Sudanul de Sud, care este „printre cele mai oribile” din lume. Situația este generată de un acord al guvernului prin intemediul căruia combatanţi susținători ai puterii au primit chiar și dreptul de a viola femei fără a fi traşi la răspundere.

Un raport terifiant

În raportul, ONU subliniază că, „potrivit unor surse credibile, grupări aliate guvernului sunt autorizate să violeze femei în loc (să primească) salariu”, în numele principiului „faceţi ce puteţi şi luaţi ce doriţi”.
„Este vorba de o situaţie privind drepturile omului printre cele mai oribile din lume, cu utilizarea în masă a violului ca instrument de teroare şi armă de război”, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein. „Amploarea şi tipul violenţelor sexuale – înfăptuite în special de forţele guvernamentale SPLA (Armata Populară de Eliberare a Sudanului – n.r.) şi de miliţiile afiliate – sunt descrise cu detalii abominabile şi sunt devastatoare, la fel ca şi atitudinea – aproape dezinvoltă, dar calculată – a celor care au masacrat civili şi au distrus bunuri şi mijloace de subzistenţă”, a adăugat Înaltul comisar al ONU.

Mărturii din Sudan

Sudanul este o țară cu multe cobre, vipere, crocodili înfometați și hipopotami agresivi. Dar mii de sudanezi se ascund în mlaștini periculoase, un risc asumat în mod conștient în condițiile în care cea mai mare teamă le este provocată de propriul guvern. Jurnaliștii de la The New York Times au reușit să prindă frânturi din poveștile desprinse din infernul sudanez.

„Când soldații vin, ne scufundăm în apă până la gât și ne ascundem, doar nasul rămânând afară” spune o localnică. Întrebată cu privire la viețuitoarele din mlaștină, femeia răspunde: „Chiar dacă mori în apă, este mai bine să fii ucis de șerpi sau crocodili decât de soldați”. Fiul ei, în vârstă de 3 ani, s-a îmbolnăvit și a murit. Acum, fiul ei de 8 luni suferă de o malnutriție acută severă și este amenințat de același pericol.

Un alt caz este la fel de terifiant. Anterior izbucnirii războiului civil, Yapuot Ninrew avea 60 de vite și se bucura de o viață decentă. Însă, în urmă cu câteva luni, soldații guvernamentali i-au atacat proprietatea. Deși era în a cincea lună de sarcină, i-au legat mâinile la spate și au spânzurat-o de o bârnă a colibei. Soldații s-au amuzat tăind funia, dar i-au ars coliba și i-au luat toate vitele și bunurile pe care le deținea. De asemenea, două dintre surorile ei au fost răpite și transformate în sclave sexuale. Într-un târziu, Yapuot a fugit în mlaștini împreună cu cei cinci copii. Se ascund în apă toată ziua și ies pe uscat doar pentru a dormi noaptea. Doi dintre copiii ei, în vârstă de 4 și 8 ani, s-au înecat în timp ce fugeau de soldați.

A explica inexplicabilul

Sudanul de Sud, care şi-a declarat independenţa faţă de Sudan în 2011, este scena războiului civil din decembrie 2013. Acțiunile violente ale forțelor guvernamentale fac parte deja din peisajul cotidian: incendieri de sate, uciderea oamenilor neînarmați, castrări ale băieților, femei și fete violate, spitale jefuite. În consecință, mai mult de două milioane de sudanezi au fost forțați să își părăsească locuințele, mulți mutându-se în mlaștini periculoase, iar oficialii Națiunilor Unite estimează că cel puțin 50.000 ar fi murit în ultimii doi ani.

În timp ce mare parte din opinia publică și-a focalizat atenția asupra Siriei, Sudanul de Sud nu a primit atenția diplomatică și nici a mass-mediei pe cât ar fi meritat amploarea crizei. Jurnaliștii de la The New York Times, impresionați de ceea ce au aflat, sunt deranjați de faptul că masacrele încă se derulează fără un protest la nivel mondial. „Victimele sunt printre acele ființele cele mai lipsite de glas de pe planetă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care crimele continuă”, concluzionează jurnaliștii americani. Între timp, evenimentele au degenerat într-o purificare etnică, care a îmbrăcat forma unui genocid, iar cei mai expuși nu sunt combatanții, ci femeile și copiii care suferă de foamete și de boli.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Close