Stiri externe

23 de misionari au fost uciși în anul 2017

În anul 2017,  în lume au fost uciși 23 de misionari: 13 preoți, 1 călugăr, o călugăriță și 8 laici. Potrivit unei repartizări continentale, pentru al optulea an consecutiv numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, unde au fost uciși 11 operatori pastorali (8 preoți, un călugăr și 5 laici), urmată de Africa, unde au fost uciși 10 operatori pastorali (4 preoți, o călugăriță, 5 laici).

În Asia, au fost uciși 2 operatori pastorali (1 preot și un laic). Între anii 2000 și 2016, potrivit Agenției “Fides” în lume au fost uciși 424 de operatori pastorali, 5 dintre ei fiind episcopi.

Deja de mai mulți ani, lista Agenției Fides nu-i include doar pe misionarii în sens strict, dar încearcă să-i înregistreze și pe toți operatorii pastorali care au fost uciși în mod violent, nu neapărat “din ură față de credință”. De aceea se preferă să nu se folosească termenul “martiri”, decât în sensul etimologic de “mărturisitori”, pentru a nu interfera cu evaluarea pe care  Biserica ar putea-o face în privința unora dintre ei.

Numeroși operatori pastorali au fost uciși în urma unor acțiuni de jaf sau furt înfăptuite cu ferocitate, în contexte de sărăcie economică și culturală, de degradare morală și a mediului, unde violența și opresiunea devin reguli de comportament în contextul unei totale lipse de respect față de viață și față de drepturile omului.

Sursa:ro.radiovaticana.va

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Close