Informatii utile

12 lucruri de știut despre “Ce vrea ISIS cu adevărat?”

În articolul său “Ce vrea ISIS cu adevărat?”, publicat în martie de revista Atlantic, Graeme Wood demolează mitul conform căruia statul islamic este compus din psihopați nemulțumiți sau că ar fi “doar o grupare de categoria a doua” după cum susține președintele Obama.
ce-vrea-isis-cu-adevarat
Dimpotrivă, așa cum se poate demonstra, este o forță formidabilă, cimentată prin credință și ideologie ca un întreg.
Rezumat:

1. ISIS și Al Qaeda nu sunt una și aceeași organizație. ISIS a eclipsat liderii Al Qaeda și consideră membrii respectivei organizații ca apostați. Am făcut greșeala de a nu înțelege diferențele dintre cele două organizații, mai ales în ceea ce privește interpretarea Coranului.

2. ISIS pledează pentru respectarea strictă a Coranului și se consideră responsabil pentru punerea în aplicare a profețiilor apocaliptice. Adepții săi își cunosc credința și o aplică cu rigurozitate, cum ar fi obligația răstignirii, a amputări sau practicarea sclaviei.

3. ISIS consideră că a creat un califat. Îndeplinind necesitatea esențială de a avea un teritoriu (după ocuparea regiunii Mosul din Irak), ISIS are o suprafață echivalentă în mărime cu Regatul Unit. Credincioșii sunt acum obligați să respecte toate legile Sharia, printre care – în teorie – obligația de a emigra în califat.

4. Membrii ISIS cred că au un rol de jucat în Apocalipsă, care va avea loc aproape de ei. Cred că va exista o mare bătălie împotriva “Romei” la Dabiq în Siria și că vor stăpâni Istanbulul, iar confruntarea decisivă cu un Antihrist va avea loc înainte de revenirea lui Isus.

5. ISIS este “partea ofensivă a Jihadului.” Odată creat califatul, are datoria de a  se extinde spre teritorii non-musulmane anual. Metodele sale -decapitări, răstigniri, înrobirea femeilor și a copiilor – au drept scop terorizarea dușmaniilor săi și accelerarea finalizării conflictului.

6. SUA nu a recunoscut gravitatea diviziuni existente între ISIS și Al Qaeda. Au încercat o abordare bizară și artizanală pentru a asigura eliberarea ostaticului Peter Kassig: recrutând un membru senior al Al Qaeda pentru a interveni pe lângă ISIS, care s-a încheiat cu decapitarea lui Kassig.

7. Teritoriul este esențial pentru existența ISIS. Fără teritoriu nu mai există califat, un argument care susține intervenția străină.

8. ISIS vrea să fie invadat, pentru a stimula recrutarea și radicalizarea musulmanilor în lume, care este un argument puternic împotriva oricărei intervenții străine.

9. ISIS riscă să devină victima propriului succes. Nu va dura mult timp pentru ca această masă de defavorizați, cu așteptări imense, să se confrunte cu dificultăți economice și nemulțumiri, ceea ce va duce la o încetinire a fluxului de imigranți spre califat.

10. În cazul în care Al Qaeda s-ar supune ISIS, ar fi o catastrofă. De aceea, Wood crede că administrația Obama a dat dovadă de imprudență când a încercat să pună Al-Qaeda în contact cu ISIS.

11. Majoritatea musulmanilor nu acceptă ISIS. Unii sunt “moderați”, temându-se de orice credință extremistă, fapt pentru care sunt considerați de ISIS ca apostați. Alții, cum ar fi unii susținători ai Salafismului, sunt împotriva ISIS pentru că, după Scripturi, ei refuză să fie în conflict cu alți musulmani și să caute ma de grabă perfectarea vieții lor personale.

12. Credința și încrederea membrilor ISIS în misiunea lor divină îi face adversari redutabili. Ei se îndreaptă spre Armaghedon, precedat de un război lung și tot ceea ce nu este de natură religioasă are slabe șanse să-i intereseze.

Traducere: ACC

Sursa:aleteia.org via e-communio.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − = 20

Close