INEDIT: UN PASTOR DIN ROMÂNIA CRITICĂ NEORANDUIALA DINTR-O BISERICĂ DIN SUA!

De obicei, pastorii din Romania, cand viziteaza bisericile romane din Statele Unite, elogiaza conducerea bisericii locale pentru a obtine colecte generoase din partea enoriasilor pentru “proiectele magnifice” pe care le coordoneaza in tara natala sau in alte tari din lumea a treia.

O exceptie de la regula a facut-o recent un pastor de pe malul Dambovitei, care a criticat in termeni duri “neoranduiala” dintr-o biserica din Arizona, condusa “prin corespondenta” din Kitchener, Canada, de Andy Olariu. Musafirul a criticat calitatea slaba a mesajelor din biserica Ekklesia, in care predomina “povestile vanatoresti” si nu se predica in conformitate cu subiectul, relevant pentru nevoile actuale ale credinciosilor.

Pastorul roman a mai atras atentia asupra conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca pastorii, un aspect de asemenea deficitar in aceasta adunare. Acesta a punctat diferentele dintre sentimentalism si spiritualitate.

„Creştinismul neajutorat şi neputincios este o concepţie eretică, deoarece nesocoteşte îndemnul Domnului (Matei10, 16: „Fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii”) şi trece peste textele Sfântului Pavel (Efes. 5, 17: „Drept aceea, nu fiţi fără de minte”; II Tim. 4, 5: „tu fii treaz în toate…”, 1, 8: „să fie… treaz la minte” şi, îndeosebi, I Cor.14, 20: „Fraţilor, nu fiţi copii la minte; ci la răutate fiţi copii, iar la minte fiţi oameni mari”).

Din nefericire, de regula trece multa vreme pana cand membrii unei comunitati isi dau seama de incapacitatea, incompatibilitatea si incompetenta unor lideri care ii conduc. Evaluarea acestora se face nu pe considerentul unor factori obiectivi ci pe baza relatiei enoriasului cu liderul religios. Astfel, individul lingusitor, ajuns la loc de cinste isi pastreaza pozitia ierarhica pana la deces, indiferent de falimentele care survin pe parcursul pastoratiei. Atata timp cat nelegiurile conducatorului “iubit” nu ii afecteaza pe ei, enoriasii il considera “alesul Domnului”, in pofida faptului ca respectivul si familia acestuia nu sunt repere care conduc la o viata lipsita de compromis, cum cere Scriptura.

Semnale de alarma, insa, precum cel al pastorului musafir in Arizona, nu raman fara efect, chiar daca uneori dureaza mai mult.

„Orice adevăr trece prin trei etape. Prima dată e ridiculizat. A doua oară, negat vehement.  A treia oară e acceptat ca fiind de la sine evident.” — Arthur Schopenhauer.

Ionel Cristea pentru AsiiRomani

Despre infoCrestin

Un comentariu

  1. Pana la urma banditul de Adrian Olariu a reusit sa ii pacalesca pe americani prin avocat platit din banii fraierilor (sume mari) care au stiut sa minta precum tatal lor (Diavolul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload